Som engagerad Rydebäcksbo hade Jenny Aspenberg länge samlat information om Rydebäcks forn- och nutidshistoria.
År 1999 fick hon en förfrågan från arbetsgruppen Leva och Bo i Rydebäck under ledning av Eva Adolfsson om hon kunde skapa en utställning om Rydebäcks Historia inför Rydebäcks Dag.

Tre veckors intensivt arbete tillsammans med Siv Thunberg, resulterade i 40 planscher fyllda med text och bild.

Utställningen blev en succé och många köpte kompendier. Det stora intresset ledde till vidare efterforskningar, samt att föredrag om Rydebäcks historia hölls. Frågor började komma om man inte kunde ha en permanent utställning.

Inför firandet av Rydebäcks byalagets 30-årsjubileum (Nov 2008) erbjöds möjlighet att öppna ett permanent museum i bylagets lokaler. Jenny och Siv gick på guidekurs - en lyckad satsning som under årens lopp resulterat i många lovord.

Många Rydebäcksbor, skolklasser och turister passade på att fördjupa sig i Rydebäcks historia.

April 2012 lämnade byalaget lokalerna och muséet fick packas ned med hopp att kunna finna en ny lokal.

November 2012 bildades Rydebäcks Museiförening med målet att stödja, tillgängliggöra och utveckla Rydebäcks Museum. Föreningen arbetar för att sprida kunskap om Rydebäcks historia och kultur både från forna tider och dagens.

Museet har sedan februari 2013 skilts från Byalaget och arbetet går vidare att finna nya temporära lokaler samt finna andra vägar att åskådliggöra Rydebäcks historia fram till att muséet kan få en ny permanent hemvist.Nedan finner ni några av inläggen i Rydebäcks museums gästbok.
Klicka på bilderna för att visa dem i större format.

 

 
Kontakt
Sponsorer

Reklambyrån Sund reklamA2E1D0EC-94E1-4707-9007-27901478FE12[123]1.png Reklambyrån Sund reklam Vi i Rydebäckswedbank

Sociala media
  •